Instagram-screenshotmeldingen in 2026: wat u moet weten
Het is heel normaal dat u soms een screenshot wilt maken van een mooie foto of nuttige informatie die andere Instagram-gebruikers plaatsen. Zien wat andere mensen op hun Instagram-pagina's plaatsen,…

Het is heel normaal dat u soms een screenshot wilt maken van een mooie foto of nuttige informatie die andere Instagram-gebruikers plaatsen. Zien wat andere mensen op hun Instagram-pagina's plaatsen, vooral iemand die u bewondert, kan u helpen om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en uw eigen profiel te verbeteren. Maar kunnen anderen zien wanneer u een screenshot van hun posts maakt? En stelt Instagram u op de hoogte als anderen hetzelfde doen met uw content?
Lees verder om erachter te komen!
Meldt Instagram het wanneer u een screenshot van een post maakt?
Sinds 2021 waarschuwt Instagram gebruikers niet wanneer iemand een screenshot van hun posts maakt. Het stelt hen echter wel op de hoogte wanneer iemand een screenshot maakt van een verdwijnend bericht, een video of een foto die in een DM is verstuurd.
Met andere woorden: als iemand een screenshot maakt van uw foto, video of privébericht, komt u dat nooit te weten. Maar als u iemand een verdwijnend bericht stuurt en die persoon er een screenshot van maakt, waarschuwt Instagram u.
Wat betekent dit nu voor u? Het betekent dat uw content zonder uw toestemming gedeeld of gebruikt kan worden — zelfs als u die in de verdwijnmodus verstuurt. Daarom is het altijd verstandig om een disclaimer of watermerk toe te voegen aan alle content die u op Instagram deelt, vooral als die tijdelijk of exclusief is. Een nog betere strategie is om privé- of gevoelige informatie helemaal niet te delen.
Daarnaast kunt u de functie voor verdwijnende berichten van Instagram gebruiken om tijdelijke content met geselecteerde volgers te delen. Zo is uw content, zelfs als iemand er screenshots van wil maken, maar beperkte tijd beschikbaar, waardoor de kans kleiner wordt dat deze zonder uw toestemming wordt gedeeld of gebruikt.
En hetzelfde geldt voor andere gebruikers. U kunt dus gerust screenshots maken van de nuttige delen van hun content — de eigenaren blijven er volkomen onwetend van.



