Startpagina / Blog / Instagram-tips / Iemand beperken op Instagram: wat het betekent en hoe het werkt

Iemand beperken op Instagram: wat het betekent en hoe het werkt

Gepubliceerd 10 augustus 2023

Met miljoenen mensen als je Instagram gebruikt, kun je gerust zeggen dat je allerlei soorten individuen op het platform kunt tegenkomen. En soms wil je om verschillende redenen niet met al je volgers in contact komen. Het is niet zo dat ze per se vervelend of onaangenaam zijn, dus je wilt ze eigenlijk niet helemaal blokkeren. Je wilt gewoon wat ruimte voor jezelf, vrij van opmerkingen en DM's.

Gelukkig, Instagram heeft maatregelen getroffen dat kan je helpen om wat gemoedsrust te krijgen. Een dergelijke maatregel is in 2019 ingevoerd en heet rekeningen beperken.

In dit artikel, je leert wat het precies betekent om iemand te beperken en hoe het zich verhoudt tot andere soortgelijke kenmerken die mensen op een goede digitale afstand van je Instagram-pagina houden. Verder leer je ook hoe je de beperkende functie op iedereen kunt toepassen.

Wat is beperkend?

Wanneer je iemands profiel beperkt, verhinder je niet echt dat ze reageren op je berichten of je taggen, en je beperkt ze ook niet om je een DM te sturen. Ze kunnen technisch gezien nog steeds opmerkingen over uw inhoud plaatsen, u taggen en zelfs duidelijk alles zien wat u plaatst, van uw verhalen tot afbeeldingen en video's. Echter, hun antwoorden, opmerkingen, berichten, enz. worden verborgen voor zowel jou als je volgers.

In zekere zin is beperken vergelijkbaar met schaduwbanning. De persoon die je hebt beperkt, zal denken dat ze met je bezig zijn, maar zal niet beseffen dat ze in wezen de spreekwoordelijke leegte in schreeuwen.

Naast al het bovenstaande, de beperkte gebruiker niet kunnen zien of je hun berichten hebt gelezen of niet. Ze zullen ook niet zien of je momenteel online bent. Het is een effectieve manier om ze te verwarren zodat ze jou met rust laten. 

Beperken, blokkeren en dempen: wat is het verschil?

Beperken lijkt misschien blokkeren of dempen, en tot op zekere hoogte zijn er overlappingen tussen deze categorieën. Er zijn echter ook meerdere belangrijke verschillen, dus laten we ze in meer detail bespreken.

Eerst bespreken we het blokkeren. Wanneer je iemand blokkeren op Instagram, kunnen ze het herkennen aan deze veelbetekenende signalen:

  • Je Instagram-profiel is volledig voor hen verborgen.
  • Ze kunnen niet reageren op je berichten.
  • Ze kunnen geen direct bericht naar u sturen, en vice versa.
  • U kunt niet worden genoemd of getagd door de geblokkeerde gebruiker.

Simpel gezegd, wanneer een blok op zijn plaats is, de gebruiker heeft geen directe manier om u te bereiken behalve het maken van een geheel nieuw account. Beperkte gebruikers kunnen bijvoorbeeld nog steeds een gebruiker een DM sturen, maar hun berichten gaan naar de map Verzoeken.

Dempen is daarentegen een beetje het tegenovergestelde van blokkeren of beperken. In plaats van jezelf onbereikbaar te maken voor de gebruiker, je maakt ze onbeschikbaar voor jou.

Wat betekent dat precies? Nou, wanneer jij een persoon dempen, zijn Jij wie kan wat niet zien zij moeten posten. Met andere woorden, hun verhalen, tags, posts, reposts, etc. zullen zijn volledig onzichtbaar voor jou. In zekere zin is het alsof je iemand niet meer volgt met een paar extra stappen.

Een detail dat dempen en beperken vergelijkbaar maakt, is het feit dat de gebruiker die je hebt gekozen heeft geen idee dat ze beperkt of gedempt zijn. Met blokkering komen ze er zo ongeveer achter. Maar bij de andere twee zien ze er nog steeds uit alsof ze je kunnen posten of erop kunnen reageren.

Iemand beperken op Instagram in 2023

Je kunt een gebruiker op Instagram op drie verschillende manieren laten beperken: vanuit hun profiel, via uw accountinstellingen of rechtstreeks via opmerkingen. Hier is hoe het werkt als je het vanuit hun profiel wilt doen:

  • Ga naar hun pagina,
  • Tik op het menu met drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm,
  • Kies de optie Beperken.

Als u dit via uw accountinstellingen wilt doen, is de procedure als volgt:

  • Tik op het pictogram met drie stippen op uw profielpagina,
  • Ga naar Instellingen,
  • Tik op Privacy,
  • Tik op Beperkte accounts,
  • Zoek naar het specifieke account dat u wilt beperken,
  • Tik op de optie Beperken.

Tot slot, zo beperk je iemand van de reacties:

  • Als u een Android-gebruiker bent, tik op de opmerking van de gebruiker die je wilt beperken en houd deze vast, kies vervolgens het informatiepictogram (een uitroepteken in een ballon) en kies de optie Beperken.
  • iOS-gebruikers moet naar links vegen op de opmerking van de gebruiker, tik vervolgens op het bovengenoemde informatiepictogram en kies Beperken. 

Upgrade je Instagram-profiel met Buzzoid. Koop Instagram-likes, volgers en weergaven van uw profiel.

Laat je Instagram groeien
met Buzzoid

Leer meer
Geschreven door:
AUTEUR & HOOFDREDACTEUR
Jessica is een schrijver die gespecialiseerd is in sociale media, marketing en digitale strategie. Ze is afgestudeerd aan Antioch College en behaalde haar MBA aan de Carroll Graduate School of Management van Boston College, gespecialiseerd in STEM-management. Haar werk is gepubliceerd in tal van wetenschappelijke tijdschriften en reguliere publicaties. Ze woont in New England met haar man, twee kinderen en drie honden.
Dit vind je misschien ook leuk:

Wil je je Instagram sneller laten groeien?