Ga naar inhoud

Iemand beperken op Instagram: betekenis en werking

Met miljoenen mensen die Instagram gebruiken, is het veilig om te zeggen dat u op het platform allerlei individuen kunt tegenkomen. En soms wilt u om verschillende redenen niet met…

Jessica Miller

4 min leestijdInstagram-tips

Illustration of an orange character clutching a padlock in front of the Instagram camera icon, ringed by question marks
Op deze pagina
  1. Wat is beperken?
  2. Beperken, blokkeren en dempen: wat is het verschil?
  3. Iemand beperken op Instagram in 2025

Met miljoenen mensen die Instagram gebruiken, is het veilig om te zeggen dat u op het platform allerlei individuen kunt tegenkomen. En soms wilt u om verschillende redenen niet met al uw followers in contact staan. Het is niet dat ze per se vervelend of onuitstaanbaar zijn, dus u wilt ze niet echt volledig blokkeren. U wilt gewoon wat ruimte voor uzelf, zonder reacties en DM's.

Gelukkig heeft Instagram maatregelen die u wat gemoedsrust kunnen geven. Een van die maatregelen werd in 2019 geïntroduceerd en heet accounts beperken.

In dit artikel leert u wat het precies betekent om iemand te beperken en hoe het zich verhoudt tot andere vergelijkbare functies die mensen op een gezonde digitale afstand van uw Instagram-pagina houden. Bovendien leert u ook hoe u de beperkingsfunctie op iedereen kunt toepassen.

Wat is beperken?

Wanneer u iemands profiel beperkt, voorkomt u niet echt dat die persoon op uw posts reageert of u tagt, en beperkt u ook niet dat hij of zij u DM's stuurt. Technisch gezien kunnen ze nog steeds reacties op uw content plaatsen, u taggen en zelfs alles wat u plaatst duidelijk zien, van uw stories tot afbeeldingen en video's. Echter, hun antwoorden, reacties, berichten, enz. worden verborgen voor zowel u als uw followers.

In zekere zin lijkt beperken op shadowbanning. De persoon die u heeft beperkt, denkt dat hij of zij met u in contact staat, maar beseft niet dat hij of zij in feite in de spreekwoordelijke leegte roept.

Naast al het bovenstaande kan de beperkte gebruiker niet zien of u zijn of haar berichten heeft gelezen. Ook ziet hij of zij niet of u momenteel online bent. Het is een effectieve manier om hen in verwarring te brengen, zodat ze u met rust laten.

Beperken, blokkeren en dempen: wat is het verschil?

Beperken lijkt misschien op blokkeren of dempen, en tot op zekere hoogte overlappen deze categorieën elkaar. Er zijn echter ook meerdere belangrijke verschillen, dus laten we ze in meer detail bekijken.

Eerst bespreken we blokkeren. Wanneer u iemand blokkeert op Instagram, kan die persoon dat herkennen aan deze duidelijke signalen:

  • Uw Instagram-profiel is volledig voor hen verborgen.
  • Ze kunnen niet reageren op uw posts.
  • Ze kunnen u geen direct bericht sturen, en omgekeerd.
  • U kunt niet worden vermeld of getagd door de geblokkeerde gebruiker.

Simpel gezegd: wanneer een blokkering actief is, heeft de gebruiker geen directe manier om u te bereiken, behalve door een volledig nieuw account aan te maken. Beperkte gebruikers kunnen bijvoorbeeld nog wel een DM sturen, maar hun berichten komen in de map Verzoeken terecht.

Dempen is daarentegen eigenlijk het tegenovergestelde van blokkeren of beperken. In plaats van uzelf onbereikbaar te maken voor de gebruiker, maakt u de gebruiker onbereikbaar voor u.

Wat betekent dat precies? Nou, wanneer u iemand dempt, bent u degene die niet kan zien wat zij posten. Met andere woorden: hun stories, tags, posts, reposts, enz. zijn volledig onzichtbaar voor u. In zekere zin is het als iemand ontvolgen met een paar extra stappen.

Een detail dat dempen en beperken op elkaar doet lijken, is het feit dat de gebruiker die u heeft gekozen geen idee heeft dat hij of zij beperkt of gedempt is. Bij blokkeren kunnen ze dat vrij eenvoudig doorhebben. Maar bij de andere twee lijkt het voor hen alsof ze nog steeds kunnen posten of op u kunnen reageren.

Iemand beperken op Instagram in 2025

U kunt een gebruiker op Instagram op drie verschillende manieren beperken: via hun profiel, via uw accountinstellingen of rechtstreeks via reacties. Zo werkt het als u het via hun profiel wilt doen:

  • Ga naar hun pagina,
  • Tik op het menu met 3 puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm,
  • Kies de optie Beperken.

Als u het via uw accountinstellingen wilt doen, gaat dat als volgt:

  • Tik op het pictogram met 3 puntjes op uw profielpagina,
  • Ga naar Instellingen,
  • Tik op Privacy,
  • Tik op Beperkte accounts,
  • Zoek het specifieke account dat u wilt beperken,
  • Tik op de optie Beperken.

Tot slot, zo beperkt u iemand vanuit de reacties:

  • Als u een Android-gebruiker bent, houdt u de reactie van de gebruiker die u wilt beperken ingedrukt, kiest u vervolgens het informatiepictogram (een uitroepteken in een tekstballon) en kiest u de optie Beperken.
  • iOS-gebruikers moeten naar links vegen op de reactie van de gebruiker, vervolgens op het eerder genoemde informatiepictogram tikken en Beperken kiezen.

Upgrade uw Instagram-profiel met Buzzoid. Koop Instagram likes, volgers en views voor uw profiel.

Jessica Miller

Geschreven door

Jessica Miller

Hoofdredacteur197 artikelen

Jessica is consultant, onderzoeker en hoofdredacteur van de Buzzoid-blog, gespecialiseerd in sociale media, marketing en digitale strategie. Ze is afgestudeerd aan Antioch College en behaalde haar MBA aan de Carroll Graduate School of Management van Boston College, met als specialisatie STEM Management.

Gerelateerde artikelen

Alle Instagram-tips